12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Tre store du aldri har hørt

Det er jo mulig å se film uten å høre filmen. Du kan selvfølgelig skru av lyden og bare se bilder og eventuelt lese tekst på skjermen. Men jeg mener her at det finnes filmer som er umulig å høre – altså stumfilmer. Og det har blitt lagd noen gode stumfilmer opp gjennom årene. Og er det en god stumfilm så klarer du bare ikke stoppe å se den når du først er i gang. Skal her gjøre en liten presentasjon av de tre store stumfilmer som har gått på kinolerretet og gjort seg godt bemerket i filmindustrien. Det være seg uansett hvilken genre som er din favoritt film, om det er romantikk, komedie eller «science fiction» så finner du ganske sikkert disse filmene engasjerende og blir sittende filmen ut.

Moderne tider

Den første og kanskje den største filmen er «Modern Times» fra 1936 med selve stumfilmkongen Charlie Chaplin i hovedrollen. Den filmen har vært diskutert en del opp gjennom tidene om det virkelig er en stumfilm eller ikke. Men for de aller fleste film elskere så har den blitt værende som en stumfilm. I filmen forsøker Chaplin å ta røntgen av sin lille kanin karakter som blir utfordret til å ta en jobb i bransjen (filmbransjen).

Chaplin lagde denne filmen for å kritisere den ravende utviklingen mot moderne industrialisme med artige scenerom en kanin som er sperret på innsiden en maskin og blir også foret av en maskin for å bevise at maskiner er mer effektive. Filmen kan best beskrives som en kommentar til alt det grusomme som kan skje i forbindelse med for eksempel depresjoner.  Det er også kjærlighetsscener i filmen spilt av Paulette Goddard som en sulten jente som ble arrestert for å stjele brød. Filmen er en komedie og er artig nok til at det også er lagd en vanlig film av den. Du vil elske filmen så snart du starter å se den.

Metropolis

Dersom du er glad i «science fiction» så burde du absolutt se Metropolis. Denne filmen regnes for å være den første «Science Fiction» filmen som er blitt laget. Filmen er tysk og laget av Fritz Lang som stumfilm. Det var også i sin tid (1927) verdens dyreste film frem til den ble sluppet ut på markedet. Filmen viser portrett forhold mellom overklassen og underklassen i en by. Filmen er spilt inn i Metropolis – hvor det var de rike som regjerte byen.

Byen er kontrollert av store og mektige personer fra overklassen, mens det i virkeligheten er personer fra underverden som gir byen energi og liv ved sin jobb i det skjulte. Men dramatikk oppstår når sønnen til en av de mektige forelsker seg i en jente fra underklassen. På denne måten får han se litt av det som foregår i det skjulte i byen. Og endrer sin stil og begynner å kjempe for rettferdighet for arbeiderne som jobber nede i undergrunnen i byen. Filmen har mange sci-fi scener og bærer preg av mye fremtidige ting.

Nosferatu

Dette er en av de aller første fantasi / skrekkfilmene eller grøsser som er laget. Filmen er tysk og ble produsert tidlig på 1920 tallet. Filmen skulle handle om Dracula, men filmselskapet maktet ikke å få rettighetene til å filme boken. Mye ble da endret og det ble vampyren Nosferatu og grev Orlof istedenfor den mer kjente Dracula skikkelsen. Filmen er en stumfilm.

Filmen har hatt stor betydning i skrekkfilmsjangeren i ettertiden også. Den er gjeninnspilt i 1979 og har flere hedersbevisninger opp gjennom for sin storhet. Siste var at skuespilleren Max Schreck var så overbevisende at dette var tema i en ny film i 2000.

Comments are closed.