12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Store mannlige filmstjerner

Det finnes mange store artister og skuespillere som har vært eller er stjerner i filmer. I denne artikkelen tenkte jeg å hedre noen av de aller største mannlige filmstjernene. De kommer fra alle typer genre. Alt fra bedårende elskere til farts fylte action helter. Men dessverre så er de fleste av disse ikke lenger blant oss, men arbeidene deres lever og vil alltid være med.

James Stewart

Mister James Stewart var unik på grunn av sin spesielle stemme. Stemmen var den samme selv om han spilte komedie eller tøff actionhelt som for eksempel en sheriff. Han ble født tidlig på 1900 tallet i Pennsylvania i USA. Noen av hans beste roller finner du i filmene «It’s a Wonderful Life», «Winchester 73», «Shenandoah» eller «Mr. Smith Goes to Washington».

Humphrey Bogart

Mr. Bogart har veldig ofte vært å se som den tøffe mannen på det store lerretet. Han ble født i New York med en doping avhengig far og en mor som kjempet hardt for kvinnelig stemmerett. Humphrey sin oppvekst var ikke bare «en dans på roser» for å si det slik. Selv om det er hans karakter som tøff mann som vil bli husket så spilte han også gjerne andre roller. Noen av hans roller er; The African Queen, Casablanca, The Caine Mutiny ogThe Maltese Falcon.

John Wayne

Marion Robert Morrison eller Marion Michael Morrison var ikke nettopp navn med actionfilm følelse. John Wayne var et bedre valg.

Listen over hva John Wayne har vært med på og deltatt i er så lang at hans CV kunne blitt en egen bok ganske sikkert. Bare utvalget av filmer han har vært med I nærmer seg 100 stykk. Men det er vel hans roller i Western filmer som han er mest kjent for. Hvilke filmer jeg skal plukke ut som han huskes best for er vanskelig, men jeg forsøker med følgende; «The Alamo», «North to Alaska», «Jente med mannsmot» og «Cahill US Marshall»

Henry Fonda

Henry Fonda var en av de beste skuespillerne noensinne som har opptrådt på film. Han spilte like gjerne klassiske roller som den desperate bonden i John Steinbecks episke, «The Worses of Wrath», til en jurist i «tolv sint menn», som ber om en rettferdig rettssak for den anklagede. Han er født i Nebraska, og hans foreldre snakket både engelsk, nederlandsk og skotsk. Dette medvirket nok mye til hans sære aksent.

Store roller han har spilt i tillegg til de som allerede er nevnt er; «Once Upon a Time in the West”, “The Lady Eve”, “On Golden Pond”, “The Wrong Man” og «The Ox-Bow Incident».

Mange

Dette var bare et minimalt utvalg av de aller største stjernene gjennom tidene på film lerretet. Det er enda mange som kunne vært nevnt, men disse fire er blant de aller øverste i historien.

Alle disse tilhører den klassiske filmverdenen. Det er selvfølgelig mange nye store stjerner i filmverden i dag også. Like store og kanskje enda større stjerner totalt sett. Jeg har ikke oversikt over hvordan man rangerer hvem som er størst gjennom tidene – hvem mener du er størst?

Comments are closed.