12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Norske filmer fra 1980-tallet

Den første offentlige filmvisningen i Norge skjedde i 1896 ved Christiana Cirkus Variete, ved Max Skladanowsky, hvor han viste filmbilder med et bioskop. Den første norske filmen kan sies å være filmatiseringen av da kongen kom til Norge, i 1905. Filmene deretter var i samme sjanger og gjerne dokumentarfilmer som omhandlet Norge og norske begivenheter. I dag fins Amandaprisen, som er en norsk prisutdeling som skaper interesse rundt norsk film og skuespillere.

Norsk films gullalder var på 1930-tallet; nye filmtemaer ble introdusert, og lydfilmen gjorde sitt inntog. Den store barnedåpen, regnes som Norges første lydfilm. For å finansiere norsk filmproduksjon så ble i 1932 Norsk Film A/S opprettet. De bonderomantiske filmene fra 1920-tallet ble videreført, og Norge fikk sin første filmstjerne; Alfred Maurstad, med filmen Fant. Også arbeiderfilmer ble vanlige, og gjorde norsk film mer seriøs ved å fronte arbeidere og deres meninger.

Eksempel på filmer

Olsenbandens aller siste kupp, er en film fra 1982 og den tolvte i filmserien om Olsenbanden. Dette er komedie, med skuespillere som Arve Opsahl, Carsten Byhring, Sverre Holm og Aud Schønemann. Inspirasjonen til Olsenbanden-filmene er hentet fra Danmark og man har laget en norsk versjon. Filmene omhandler en kriminell trio, handlingen foregår i Oslo og deres base er i en av rollefigurenes leilighet.

I denne filmen så handler det om at Jensen-paret skal feire sølvbryllup og de trenger penger. Planen denne gangen er å stjele fem millioner kroner som kriminelle i forsikringsselskapet Høye Nord skal frakte til Paris. Som alltid går ikke alt etter planen og Egon blir tatt til fange, men de to andre i banden klarer å redde ham. Olsenbanden klarer å få tak i pengene igjen og reiser på ferie.

Ronja Røverdatter er en film fra 1984, og er en filmatisering av boken, skrevet av Astrid Lindgren. Her følger vi hovedpersonen Ronja, som er datter av en røverhøvding. Ronja er 10 år, og gjennom fortellingen blir vi kjent med henne og hvordan hun utvikler seg og blir selvstendig, og samtidig gjør opprør mot sin far. Astrid Lindgren er svensk og er kjent for sine gode fortellinger for barn og unge.

Orions belte er en actionfilm fra 1985, hvor handlingen foregår på Svalbard. Dette er en filmatisering av boken, som er skrevet av Jon Michelet. Filmen regnes som en av de beste norske filmene på 80-tallet. Historien handler om tre eventyrfarere som oppdager en russisk avlyttingsstasjon, og dette resulterer i at de må flykte i livsfare, en omkommer. Filmen har også gjort det bra internasjonalt, og er solgt til USA og Storbritannia i engelsk versjon.

Eksempel på filmer

Eksempel på filmer

Folk og røvere i Kardemommeby, er en filmatisering (1988) av barneboken, skrevet av Thorbjørn Egner. Fortellingen handler om livet i byen Kardemomme, og folkene som bor der. Livet er fredelig i Kardemommeby, men alltid er det noen som skal ødelegge, som røverne Kasper, Jesper og Jonatan. Det har også blitt satt opp teaterstykke om historien. Rollefigurer fra filmen er røverne Kasper, Jesper og Jonatan, politimester Bastian, Tante Sofie, Tobias i tårnet, og Barberer Sørensen.

Comments are closed.