12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Kultfilmer

Det finnes som kjent filmer som blir suksesser, men også de som aldri når frem til publikum. Det er mange forhold og kriterier, som skal klaffe og oppfylles – dersom man skal levere en kvalitetsfilm. Men så kommer spørsmålet; hva er en kvalitetsfilm?

Kultfilmer

 

Det spørsmålet er langt fra lett å besvare, for det avhenger jo av hvem man spør. Slik kan man bare fortsette og fortsette, fordi det ene spørsmålet med påfølgende svar – bare skaper nye spørsmål og kanskje noen svar. Men hva med de filmene som blir kultfilmer? Kultfilm er ikke noen kategori film, det er filmer fra alle mulige kategorier – som plutselig kan ende opp å bli det man kaller for en kultfilm. Bransjen selv klarer ikke å svare godt nok på spørsmålet, om hva som skal til for at en film blir en kultfilm. Men vi skal se på noen fellestrekk eller felleskriterier, som man stort sett er enige om i film- og kinobransjen. Snurr film kjære filmelskere!

Kjennetegn ved en kultfilm

Kjente filmer som «The Adventures of Ford Fairlane» «Blue Velvet»      «Whitnail & I” “The Matrix” – er alle sammen eksempler på filmer, som er blitt til det som kalles for kultfilmer. Dette er filmer som jevnlig settes opp på filmklubber, nær sagt over hele landet. Det er dette som er en av kjennetegnene, til denne type filmer.

Ingen klare indikatorer

Det er faktisk ingen som kan svare på spørsmålet, om hvorfor akkurat disse filmene ble kultfilmer. I tillegg til dette med jevnlige fremvisninger på filmklubber, finnes det noen andre felles elementer; En tilhengerskare som er entusiastisk, ett godt eksempel her er fansen til storfilmene «Ringenes Herre» Typisk for disse, er at det aldri blir lei filmene, og ser dem gjerne om og om igjen. Det at filmen også lever, selv etter at den er konsumert – kjennetegner kultfilmene.

Ingen klare indikatorer

Cheech & Chong`s Nice Dreams

Dette er en dop komedie, det er en sjanger film som de fleste ikke en gang har hørt om. Dette fordi at det er blitt laget kun et fåtall filmer, som ikke helt uventet handler om dop, men på en humoristisk måte.

Jay & Silent Bob Strikes Back

Om det skal utnevnes en konge av kultfilmer, så må det bli Kevin Smith som står bak denne filmen.“Jay & Silent Bob Strikes Back” er en oppfølgerfilm til hans debut, og sees på som en type «Best of kultkomedier» Svært mange filmfan liker denne filmen, spesielt fordi den har referanser til mange andre filmer. Det at man finner en del kjente skuespillere i små roller, er også noe som er et særpreg med nettopp denne filmen.

Clue

Denne filmen er basert på brettspill, og ble lansert i 1985. Det ble også laget en norsk kopi av «Clue» Den fikk navnet «Mistenkt» Det er ikke noen tvil om at dette er underholdning på høyt nivå. Regissøren bake «Clue» er den samme som senere kom med «My Cousin Vinny» Jeg kjenner at jeg nok vil utforske denne sjangeren innen film, og jeg er sikker på at det vil dukke opp ukjente perler før eller senere.

Comments are closed.