12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Hele Norges Leif Juster – Den spede begynnelse

Når det skal trekkes frem navn fra de kjente norske skuespillere opp gjennom tidene, kommer man vanskelig unna Leif Juster. Han var en mann som alle likte, ja han hadde en helt spesiell karma som det er vanskelig å sette ord på. Jeg er ikke gammel nok til å huske hele hans karriere, men jeg har så klart sett mange av de gamle gode filmene han var med i – og ikke minst TV-program samt revystykkene som bare han kunne spille på sin karakteristiske måte. Vi skal nå vie litt tid for denne legenden, som jeg ikke nøler med å kalle han.

Mer enn bare en skuespiller

Ja Leif Juster var mer enn en skuespiller, i løpet av sitt liv og karriere var han også sanger, teatersjef og musiker. Det at han også var onkel til Rolf Just Nilsen, er det kanskje ikke alle som vet, Rolf Just Nilsen var jo også et kjent artistnavn i en årrekke. Han ble født i Kristiania i 1910, og døde i Asker i 1995 og ble altså 85 år gammel.

Oslogutten Leif Juster

Jeg velger å bruke Oslo og ikke Kristiania, selv om han ble født på den tiden byen het nettopp Kristiania. Men opp gjennom hans oppvekst og liv, så endret jo byen til dagens navn. Leif Norman Nilsen som er hans opprinnelige navn, vokste opp på Sagene i Oslo. Faren hans var brannmann på Sagene brannstasjon, og familien bodde rett over brannstasjonen på Sagene. Etter hvert ble faren brannformann, og Leif var sjettemann i søskenflokken.

Musikalsk søskenflokk

Man kan nok tenke seg at det var livlig i leiligheten på Sagene, for det var ikke bare Leif som hadde musikalske talenter. I ung alder tok Leif timer hos Lasse Flagstad, hvor harmoni og klaverspill var fagene som ble lært. Litt senere i oppveksten ledet han også jazzband i Oslo, og enda senere tok unge Leif på seg dirigentoppdrag – hvor det største oppdraget må ha vært i 1959 da han dirigerte Filharmonisk Selskaps orkester i selveste Universitets Aulaen. Som allerede nevnt, Leif Juster var langt mer enn en skuespiller.

Konfektgutt på Nationaltheatret og Chat Noir

Konfektgutt på Nationaltheatret og Chat Noir

Man kan trygt si at Leif Juster arbeidet seg oppover, allerede i 1924 jobbet han som konfektgutt som det het på den tiden. Den første jobben var på Nationaltheatret, men i 1927 startet han på Chat Noir hvor både lønn og muligheter var bedre enn på Nationaltheatret. Men på Chat Noir fikk han også muligheten til å prøve seg som statist, noe som banet vei for videre karriere. Hans store debut kom i 1928, i en farse som het «Erotikk og avrustning».

Elev på Det Nye Teater

I årene 1929-1933 var Leif Juster elev på Det Nye Teater, dette etter anbefaling fra selveste Bernaus som han ble kjent med på Chat Noir. Det er ikke noen tvil om at Leif Juster gjorde inntrykk, og han skaffet seg gode kontakter i underholdningsbransjen. Senere skal vi se mer på hans videre karriere, dette er bare begynnelsen på mer enn 60 år som en av norges fremste underholdere.

Comments are closed.