12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Fra festival til film

For at du og jeg skal få se filmer på TV eller på kino, så må de presenteres frem etter at de er produsert ferdig. Det er det som skjer på en film festival. Her vises det nye filmer døgnet rundt med håpefulle produsenter og filmselskaper i salen. Og i de største sammenhengene er også stjernen eller stjernene i filmen til stede. Og jo større stjerner som er til stede jo mer glitter og glamour blir det. De røde løperne blir flittig brukt på mange av disse filmfestivalene rundt omkring i verden.

Og jo mindre filmen er jo mer kjemper de for å komme frem i rampelyset på disse festivalene. De skygger ikke unna å benytte nesten sagt hvilke midler som helst for å få omtale og publisitet til sin film. Har surfet gjennom noen slike festivaler

Film festival

Jeg skal ikke se på hva de forskjellige festivalene har og tilby, men heller hvor i verden de mest prestisjefylte festivalene arrangeres. De er spredt over hele kloden.

Australia

I Australia holdes Melbourne Internasjonale film festival hvert eneste år og er den største filmfestivalen som holdes på den sydlige halvdelen av vår jordklode. Årsaken til at den har blitt såpass stor er at det har kommet opp forholdsvis mange filmskapere både i Australia og New Zeeland de senere årene. I tillegg til nye filmer fra «Down Under» tiltrekker denne festivalen seg filmskapere fra hele verden.

Melbourne festivalen er en av de eldste filmfestivalen i verden også. Den ble startet bare cirka 20 år etter Venezia festivalen.

Priser det kjempes om der nede er Grand Prix for beste kortfilm og Glen Holmes Prisen for beste animerte kortfilm.

Europa

At det er en festival i Venezia har jeg allerede nevnt. Den er ikke den mest kjente i massemedia, men det er en av de festivalene som blir tatt mest seriøst av filmskaperne. Den er også verdens eldste filmfestival med over 85 års fartstid.

Prisen som deles ut i Venezia er blant annet Den gylne Løven, Løven i Sølv og fremtidens Løve, samt mange flere. De prisene står høyt på ønskelisten hos alle filmskapere i verden.

Cannes

Filmfestivalen I Cannes er kanskje den festivalen hvor det er mest glitter og stas og som er mest kjent i verden. Hit kommer absolutt alle som er noe i filmes verden så ofte de kan.

Prisene som deles ut i Cannes er Palme d’Or, Grand Prix, Camera d’Or, Queer Palm og the Prix Vulcain.

USA

Sundance filmfestival er filmfestivalen der de uavhengige filmskaperne kommer frem. Mens de store selskapene kanskje er i Cannes eller Melbourne så er Sundance Film Festivalen størst i sitt slag i USA. Den arrangeres hvert år i byene Park City, Salt Lake City og Odgen i Utah. Sundance festivalen er kjent for å få små uavhengige filmer opp og ut i verden.

Det finnes enda flere festivaler enn de få jeg har trukket frem her, men dette er de største og mest markerte festivalene. La oss håpe at kinoer fortsatt vil leve lenge inn i fremtiden og vise filmer på store lerreter som de alltid har gjort.

Comments are closed.