12 8888 6666 [email protected]

Filmer i 2020 – sett og usett

Filmåret 2020 var nok ikke det beste, med gode grunner vil mange si. Kinoene ble stengt ned på lik linje med mange andre institusjoner, og mange filmer måtte til og med la vente på seg på grunn av pandemien som rammet verden. Blant andre James Bond med tittelen No Time to Die, er faktisk utsatt på ubestemt tid.

Da jeg faktisk kjenner en del folk i kinobransjen, kan de fortelle om de laveste tallene så lenge de kan huske. Det er nok også på grunn av den økende tilgangen på filmer og serier på nettplattformer som Netflix og HBO. Hvis du ikke var på kino i 2020, så kan du få en litt bedre oversikt over filmene som kom ut på tross av nedstengelsene.

Dystert om personlig forfall

Selvportrett tar for seg livet til den anorektiske kunstneren Lene Marie Fossen. Filmen er svært sterk i møte med et menneske som er fullt ut klar over sine problemer og at de er større enn henne selv. Regissert av den eminente Marianne Olin, som får fram temaet på en utsøkt måte. Lene Marie døde i 2019, bare 33 år gammel, et utfall som hun selv var klar over ville komme før eller siden. En åpen og sterk dokumentar-film som alle bør se en eller gang i livet.

Etterlengtet norsk tegnefilm

Det var nok mange som fikk en tåre i øyekroken da de forstod at Knutsens og Ludvigsens univers endelig skulle bli en film. De morsomme og trivelige historiene fra de to kameratene som møttes i studentmiljøet i Trondheim på 70-tallet har blitt allemannseie her til lands. Og endelig skulle noen ta fatt på den ærerike oppgaven med å lage det til en film. I regien sitter Rune Spaans og Gunhild Enger, som også er kjent for filmer som Pelle Politibil og Prematur.

Dunder og brak

Ja, i rekken norske katastrofefilmer kommer enda et naturfenomen man kan beskrive. Torden er filmen som både fenger gudsdyrkere, naturelskere, overtroiske og den generelle kinogjengeren. Handlingen omfatter et intenst drama mellom to personer som blir truffet av amors piler. Den ene med ufattelige evner, den andre intens skjønnhet. Torden er laget av Andrè Øvredal som er kjent for filmer som Trolljegeren og Tunnelen.

Dystopisk og dypmørkt

Dystopisk og dypmørkt

Dystopisk og dypmørkt

Det passet godt å avslutte året med en dystopisk sci-fi dommedagsfilm fra Netflix. Midnight Sky er nemlig en romfartsfilm som ikke nødvendigvis ender godt. Det går egentlig ganske skeis da romskipet på vei hjem fra en vellykket ferd møter på et meteorregn.

Samtidig har alt gått forferdelig galt på jorden. Den er fullstendig ødelagt av menneskenes påvirkning. Vi skriver året 2049 og den eneste de får tak i er forskeren Augustine på en av polene. Hovedrollene innehar George Clooney og Kyle Chandler, som de trakterer veldig godt. Det som er fint, er at dersom man gikk glipp av alle disse filmene fra 2020, så er det faktisk masse tid til gode i 2021 til å se dem. Det er fortsatt begrenset med muligheter for fulle kinosaler, i en verden som har blitt en spillefilm i seg selv.

Comments are closed.