12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Film fra Skandinavia

Når du ser film så kommer filmen ofte fra alle andre land enn noen av de Skandinaviske landene. De landene har ofte blitt «glemt», selv om det kommer både kvalitetsfilmer innen det meste fra klassiske filmer til humoristiske eller spennende dokumentarer. Mange har blitt inspirert etter de to store filmskaperne som levde og lever. Bergman gikk bort for en del år siden, mens Hallstrøm lever fortsatt. Begge er kjent for filmer som vil bli husket for alltid.

Støtte til film

Det finnes de i filmverden som mener at Skandinavisk film kommer frem bare fordi de får så mye støtte økonomisk. De sier at alle kunstnere har et mye enklere liv her nordpå nettopp fordi de får støtte og dermed er det mindre press på de direktørene som leder filmene. De kan konsentrere seg om filmskapingen på en helt annen måte enn å i tillegg tenke økonomi som er helt vanlig ute i den store verden. PÅ den måten mener mange at de lykkes bedre og oftere og kan enklere skape kommersielt vellykkede filmer. Og på grunn av mer frihet så har de større fleksibilitet og mulighet til å eksperimentere.

Andre igjen sier at slik det er i filmens verden i Skandinavia i dag kommer fra at det har blitt eksperimentert mye tidligere. Her kommer det et lite utdrag av noen av de store filmene som har blitt lagd i Skandinavia siden årtusen skiftet. Det er mange filmer å velge i, så utvalget blir litt tilfeldig og ytterst lite.

Her kommer et lite utvalg av filmer med en kort beskrivelse til hver film.

Klovn (2010)

Mange vil si at dette er en etterlikning etter amerikanske filmer som «The Hangover» og eller «Curb Your Enthusiasm». Men filmen kan stå på egne ben uansett hva som blir sagt om den. Dette er komedie på høyt nivå og den er grensesprengende. Skuespillerne beveger seg ganske langt for å bevise at humor og skandinavisk film er et godt radarpar. Filmer må ikke være amerikanske for at de skal være humoristiske.

Det er vanskelig å velge de riktige ordene for å beskrive filmen Klovn. Den er basert på et TV show med samme navn. Filmen handler om en som prøver å demonstrere sitt fars potensiale over for sin gravide kjæreste. Han tar med seg sin 12 år gamle sønn og hans venn for å vise at han kan være en god far. Men denne turen ender katastrofalt og det er mye kaos.

Når du ser filmen for første gang vil du bli overrasket over hvor langt skuespillerne strekker seg for å skape humor for sitt publikum.

Trolljegeren (2010)

Nok en humor film fra Skandinavia. Denne er bygd opp på typisk mørk skandinavisk humor. En trolljeger som ting han har funnet og tatt opp på film og blander de sammen. Eller en dokumentar om mange skrekkfilmer som har den typiske skandinaviske mørke humoren i seg.

Mye i filmen leder mot Norge men norsk kultur og folkeminne. Så det kan være at filmen passer best for de som kjenner Norge godt eller er norsk. Men humoren er der og den kan alle forstå seg på. Det er også en del action i filmen.

Comments are closed.