12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Film fra Skandinavia – del 3

Jeg har i to artikler allerede beskrevet flere filmer fra Skandinavia. Her kommer enda en artikkel om samme tema, men jeg kan fortsette ganske lenge og mange artikler om jeg skal beskrive alle filmene som er produsert i Skandinavia. Mye bra film er det også! Men jeg skal begrense meg og la dette bli den siste i denne runden. Men hva som skjer fremover er det ingen som vet – det kan bli flere om jeg finner det for godt! Her er vi i gang igjen med noen flere skandinaviske filmer;

Vi er Best! (2013)

Men tre jenter i hovedrollene er dette nok en Skandinavisk film. De tre jentene spilles av Mira Barkhammer, Mira Grosin og Liv Lemoyne. De spiller tre opprørske tenårings jenter som skal vise verden og andre punkere at selv de kan rocke i et punk rock band.

Vi er Best! (2013)

 

Selve handlingen finner sted for snart 40 år siden i 1980 i Sverige. Men handlingen kunne like gjerne ha vært i dag og hvem som helst kan gjenkjenne situasjonen og den ærlige og nøyaktige skildringen av det å være opprørsk tenåring. Selv om jentene totalt mangler musikalsk erfaring, så er de innstilte på å vise verden at de kan rocke. De vil også bevise dette for andre punkere. Helheten i filmen gjør at publikum finner frem latteren og stortrives med skildringen av det å være punker og rocker på 80 tallet. Underveis i denne kampen for å bevise at de kan gjøre dette oppdager jentene både seg selv om det motsatte kjønn. De fighter med bruk av sin egen identitet gjennom hele denne kampen. De trekkes til musikk som en avvisning av deres samfunns populærkultur som de er støtt ut av. «Vi er Best» inneholder også ganske mange forskjellige låter fra 80 tallet og de kan mange av dagen voksne gjenkjenne.

The Hunt (2012)

Danskene er mye innvolvert i det som skjer i filmverdenen i Skandinavia. Den fem år gamle filmen The Hunt eller Jakten har fått med seg mange store Skandinaviske skuespillere. Regissør er Thomas Vinterberg, mens det er Mads Mikkelsen som spiller Lucas. Lucas er hovedrolle figuren i filmen. Han er lærer i førskoen i en liten bygd i Danmark. Han får hele sitt liv snudd opp ned når han beskyldes for en forferdelig forbrytelse av en av sine stundenter.

The Hunt (2012)

Selv om han er uskyldig, så snur alt og alle seg mot ham – også familie og venner. Midt oppe i dette dramaet så forsøker han å vinne foreldreretten til sin sønn. Filmen handler om hvor mye skade rykter og tvetydig sannhet kan skape. Manuset til filmen er mesterlig skrevet og det er ingen selvfølgelighet hva som skal skje videre før det skjer. Alle må konsentrere seg for å følge med å være oppdatert. Det vanskelig og betente forholdet mellom Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen i filmen er ganske sikkert noe av det ypperste som er skrevet og spilt inn i skandinavisk film historie. De begge spiller sine roller så utmerket og fremragende, og meget gode tilrettelegging for kinovisning gjør at filmen kommer langt opp på «The best movie» listene over nyere filmer.

Comments are closed.