12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Film fra Skandinavia – del 2

I forrige artikkel begynte jeg å fortelle litt om filmer som har blitt lagd i skandinavisk filmverden etter årtusenskiftet. Skal forsøke å være kortfattet og beskrivende slik at jeg får med meg flest mulig filmer uten at det blir alt for langtrukket i en lang artikkel. Poenget er at du som leser får et lite innblikk i filmen og hva den handler om.

Kongen av Bastøy (2010)

Filmen handler kort om et gutteopprør på Bastøy internatskole eller guttehjem. Skolen blir drevet med for hard hånd slik at det blir en tragisk historie. Bestyreren som spilles av Stellan Skarsgård er den som sammen med ledelsen av hjemmet er for strenge. Benjamin Helstad og Trond Nilssen er de som spiller gutter som går til opprør. De er mye sterk symbolikk, kryptiske dialoger og sterke scener og opptredener av skuespillerne. Et av poengene i filmen er hvordan man kan vise stort mot når man møter sterk motstand eller motgang.

Noen sier at denne filmen kan minne litt om «Lord of the Flies» da den viser hvor sterke man blir dersom man samarbeider. Det er flere overraskende momenter og øyeblikk i filmen til tross for hvor begrenset plass filmen har hatt til å bli spilt inn på.

Original historien er hentet fra 1915 fra skolehjemmet som var der ute på Bastøy den gangen. I dag er dette lokalene og området til Bastøy fengsel. Skolehjemmet var på øya fra 1900 til 1953. Fra 1953 og helt frem til 1970 var det en verneskole der.

Headhunters (2011)

En intrikat og fartsfylt film som handler om historien om Roger Brown. Filmen er kommet til film etter novellen av Jo Nesbø. Jobben som hodejeger var ikke nok, så i fritiden fra hodejeger oppdrag stjal han dyre malerier. Det var lukurativt helt til han stjal et maleri fra en feil person. Filmen har action som biljakt, skyting, sex og eksplosjoner.

Filmen har fikk god kritikk når den kom og har du evnen til å se litt stort på ting så vil du garantert munne nyte filmen. Selv om hodejegerne har klisje øyeblikk, så er jo det blitt ganske vanlig i veldig mange action filmer.

Filmen har både blitt nominert og vunnet en rekke priser etter at den kom ut.  HBO har lenge snakket om å amerikanisere filmen og lage en TV serie av den.

Antichrist (2009)

Antikrist er en story om to mennesker som rømmer vekk fra dagliglivet og forsøker å finne roen ute i skogen i en hytte. Men det ble til slutt alt annet enn stille og rolig. Det ender opp i et voldsomt psykologisk sammenbrudd. Skuespillerne Charlotte Gainsbourg og Willem Defoe gjør meget gode roller og får frem den riktige måte å vise at Antikrist er en kraftig provoserende film som handler om ensomhet av mani og paranoia.

Antikrist er en av von Tries «Depression» -trilogien. Og som mange andre av hans filmer som får også denne filmen kritikk for å være provoserende også mot publikum. Sjekker du eller kanskje du allerede har sett noen av hans andre verker som Nymphomania og idiotene så forstår du at denne kritikken er helt legitim.

Von Triers meget spesielle stil gjør at du enten elsker han eller hater han og hans verker. De – von Trier og Thomas Vinterberg skapte en kreativ bevegelse som de døpte Dogme 95. De skulle refokusere på filmproduksjon og gjenvinne de tradisjonelle elementene i produksjonen. Det er da snakk om historien, skuespill og tema uten alle de prangende elementene og den moderne teknologien.

Comments are closed.