12 8888 6666 info@sagatunkino.no

Feilslåtte filmer

Alt som koster mer å lage enn hva det gir tilbake ved salg eller fremvisning er ingen suksess. Så gjelder også i film verdenen til de grader. Der forsvinner utgiftene Ganske fort himmelhøyt før de blir stanset og i noen tilfeller nesten umulig å ta igjen. Millionunderskudd er dessverre et ikke helt uvanlig syn I den bransjen. Ofte blir jo utgangsbudsjettet doblet før filmen er ferdig innspilt, og da sier det seg jo selv hva som må til for å ta igjen det! Filmen må treffe minst dobbelt så mange seere også i forhold til planlegging.

Hva er årsaken til at dette skjer såpass ofte? Det finnes mange forklaringer på dette, men et par hovedårsaker er stor konkurranse og dårlig promotering fra utgiver / produsent studioet. Kanskje lekker det ut negative rykter, kritiske anmeldelser eller slike ting. Men noen ganger er jo rett og slett det at filmen er dårlig som er årsaken!

Selv de beste produsenter og filmskapere har opplevd en eller flere slike «flopper» i sin karriere. Storheter som kan nevnes er Stephen Spielberg, Brian De Palma, Ang Lee og George Lucas. Men en elite gruppe som dette skulle man tro at det var umulig å ikke skape suksess, men selv de kan altså være uheldige eller bli utsatt for ytre påvirkninger de ikke klarer å mestre inn igjen som slike anmeldelser og rykter jeg nevnte. La oss se litt på noen av de aller verste økonomiske floppene som har funnet sted i film verdenen.

Den 13. krigeren

Starter med en film der det var norsk medvirkning i en av de sentrale birollene. Dennis Storhøi var med som karakteren «Herger the Joyous».

Filmen var historisk basert på novellen eller eventyr romanen «Eaters of the Dead» fra 1976. Hovedrollen ble spilt av Anthony Banderas. Også rollebesetningen ellers var stjernespekket med Omar Sharif, Diane Venora og Clive Russel.

Kritikkene om og til filmen var bare så dårlige at den ble rett og slett slaktet av både kritikere og publikum. Hvor mye filmen til slutt måtte avskrive som tap ryktes det mye om, men det er snakk om mellom 100 og 200 millioner amerikanske dollar. Filmen er blitt beskrevet som en av de verste «floppene» på hele 90 tallet.

47 Ronin

Et amerikansk forsøk på å gjenfortelle en historie om 47 Ronin som var blitt utstøtt og mesterløs i sitt hjemland Japan. Ronin prøver å gjenvinne noe av sin ære og hevne sin mesters død. Totalt er det bare å si en forferdelig produksjon og en forvirrende historie. Kostnadene til filmen løp løpsk og den klarte aldri å få inntektene den behøvde. En økonomisk tragedie på 2000 tallet. Tap i klassen over 150 millioner dollar.

Flere tap har vært og vil komme

Kunne enkelt ha trukket frem enda flere taps prosjekter fra filmbransjen. Ta bare «Cutthroat Island» fra -95 og «Mars Need Moms» fra 2011 for å nevne et par til. Begge taps prosjekter i 100-150 millioner dollar klassen.

Og vi har garantert ikke sett siste tapsprosjekt heller. Nye vil garantert komme. Selv med de beste av de beste som produsenter og filmskapere vil stadig nye investorer også inn på et slikt marked for å forsøke seg på suksess. Det er jo tross alt mye penger i denne bransjen. Og der det er penger trekkes stadig nye ting inn! Enten en ny historie, ny teknologi, bare bruke opp penger de har for mye av eller hva nå årsaken kan være i mange tilfeller kan man spørre seg utenfra!

Comments are closed.