12 8888 6666 info@sagatunkino.no

De mest uvanlige filmfestivalene

Når det er snakk om filmfestivaler så er det som oftest Cannes eller Sundance festivalene i statene folk tenker på. Eller kanskje en eller annen kortfilm festival for animasjonsfilm. Men filmfestivaler finnes i mange former og fasonger. Noen av dem har du kanskje hørt navnet på tidligere, mens andre er totalt ukjente for den vanlige mannen i gata! Det er nesten så det egentlig ikke er en filmfestival, men kanskje mer en kunstfestival eller noe i den retningen.

Skulle du noen gang komme innom en slik festival så ikke forvent deg å oppleve røde løpere og glitter og glamour slik du hører om fra de store festivalene. Selv om de ikke får like mye oppmerksomhet i media og TV tid i beste sendetid på lørdagskveldene, så betyr disse festivalene også enormt mye for industrien. Hva hadde vel filmverden vært ute spesial filmene og de litt mer sære filmene innimellom.

Dukker på film

Denne festivalen er typisk for New York i samarbeid med mannen som er kjent for sine dukketeater – Jim Henson. Dukker på film feirer dyktig arbeid og rollene som blir vist frem på lerretet.

Tidligere utgaver av «Dukker på film» har vist frem kortfilmer, dokumentarer og selvfølgelig barnefilmer. Både nye filmer og gamle klassikere. Movie Blockbusters som «Return of the Jedi», «The Thing», «Little shop of Horror” og variasjoner av Muppet show.

Tel Aviv

20 års jubileum i 2018, men utgaven i 2017 inneholdt 2 norske bidrag også til denne spesielle festivalen i Tel Aviv som kun presenterer dokumentarfilmer. Og hvert eneste år vises det over 100 filmer på lerretene der nede. Og siste utgave altså med 2 norske bidrag, samt alle de andre fra hele verden.

De norske bidragene var “Nowhere to Hide” av Zaradasht Ahmed i klassen internasjonal konkurranse. Ahmed er norsk/svensk Irakisk og filmen hans som var klar i 2016 vises med Arabiske, hebraiske og engelske tekster.

Det andre bidraget var “Liberation Day” av Morten Traavik og Ugis Olte.

En provoserende slovensk rockegruppe blir valgt ut som første utenlandske musikkgruppe til å spille i Nord-Korea – alt dette takket være filmforfatteren og hans innflytelse i verdenes mest lukkede land.

Filmen vises med tekster på Engelsk og Hebraisk.

Film mat festivalen

Denne festivalen har plukket ut maten som finnes i filmer og igjen presenterer og feirer den på en festival. Festivalen forflytter seg hele tiden rundt omkring i forskjellige byer i forskjellige land.

All den maten de presenterer sørger de for at det meste også er tilgjengelig for publikum å smake.

Feil festival

For et par år siden skjedde det en artig sak i forbindelse med en festival i Spania. En liten by i Nord Spania skulle ha en festival til heder og ære for grønnsaken «Grelo». «Grelo» er et galisisk ord og måtte således oversettes i invitasjonene som skulle sendes ut. Her ble Google Translate benyttet. Ordet ble tastet inn og oversatt og invitasjoner ble sendt ut. Men det de ikke sjekket før de sendte ut alt var om oversettelsene var korrekte – de stolte helt på at Google var korrekt.

Men den gang ei sa kjerringa….

Oversettelsen hadde misset en liten smule og oversatt deres ord til Spansk, men ordet som kom ut betydde klitoris – de inviterte altså til en festival med klitorisen som midtpunkt! (I maten)

Men alt i alt så ble det hele humoristisk og det endte vel bare med at flere ble nysgjerrige på dette og besøkte festivalen.

Comments are closed.