12 8888 6666 info@sagatunkino.no

De beste kvinnelige skuespillerne

I kjølevannet av flere kampanjer, slik som #MeToo bevegelsen, så har det blitt satt søkelys på forskjellen mellom menn og kvinners lønn. Ikke bare i de store selskapene, men også i filmbransjen.  Det viser seg at kvinner tjener vesentlig mindre enn menn. Da nettstedet E i 2017 så nærmere på lønningene til de ti best betale mannlige – og kvinnelige- skuespillerne så fikk folk et ubehagelig sjokk. Det skiller hele 2 milliarder kroner mellom menn og kvinner i denne kategorien.

De beste kvinnelige skuespillerne

Det er to store problemer med disse tallene, det ene er at kvinner faktisk ikke får betalt så mye som menn. Det andre er at suksess i filmer svært ofte vurderes ut i fra lønnen som utbetales. Slik er nå engang den kommersielle kinoverden.

Heldigvis, kvinner har nå begynt å heve stemmen og kreve sin plass også på toppen av lønnslistene. Dette er svært dyktige skuespillerinner som nå begynner å få den anerkjennelsen de fortjener.
Det var nok også mange menn som ble overrasket over de store forskjellene og derfor har flere mannlige medskuespillere godtatt lønnskutt. De ønsker å understreke viktigheten av likelønn og likeverd i denne bransjen som i alle andre bransjer.

 Ti på topp

 Ti på toppI likhet med de flest andre bransjer med mye penger i omløp, så lages det jevnlig topp ti lister hvor skuespillerne rangeres basert på lønn det året. Tradisjonelt sett så er dette delt opp i en kvinnelig og en mannlig gruppe. Logisk ettersom man har et så stort lønnsgap.  I 2017 så listen slik ut:

 1. Emma Stone (26 mill dollar)
  Den nyeste filmen er La La Land, en musikal som kinopublikumet trykket til sine hjerter.
  Hun har vunnet en Oscar, en Golden Globe og en BAFTA Award.
 2. Jennifer Aniston
  De fleste kjenner Jennifer Aniston fra serien ”Friends”, men hun har også spilt i flere filmer de siste årene. Mye av inntekten i 2017 kommer fra reklameavtaler, men hun har alltid flere jern i ilden.
 3. Jennifer Lawrence
  Dette er en forholdvis ny stjerne på kjendishimmelen. Hun fikk sitt store gjennombrudd i The Hunger Games serien, men har også vært en sentral karakter i flere andre filmer. Hun lå på toppen av listen over de best betalte kvinnelige skuespillerne i både 2015 og 2016.
 4. Melissa McCarthy
  Denne skuespilleren har svært mange jern i ilden. Hun er både skuespiller, komiker, forfatter og produsent. Hun har spilt i flere TV-serier, blant annet Gilmore Girls. Videre så har hun spilt i filmene Bridesmaid og Spy. Hun har en BAFTA pris og en Oscar for beste kvinnelige birolle.
 5. Mila Kunis
  Denne allsidige skuespillerinne har vært med flere forskjellige produksjoner. Hun er stemmen til Meg Griffin i ”Family Guy”. Videre så har hun spilt i that 70s Show, Black Swan, Max Payne, Friends with Benefits, Ted, Oz the Great and Powerful, Bad Moms.

De siste 5 på listen er:

 1. Emma Watson
 2. Charlize Theron
 3. Cate Blanchett
 4. Julie Roberts
 5. Amy Adams (11,5 mill dollar)

Til sammenligning så ligger Akshay Kumar på plass nr. 10 på listen over de 10 best betalte mannlige skuespillerne og han tjente 35,5 mill dollar.

Hva de tjener penger på?

Hva de tjener penger på?Mange tror at skuespillere tjener seg rike på filmene og tv-seriene. Dette stemmer bare delvis. De aller fleste tjener mest penger på å reklamere for forskjellige produkter på TV eller andre steder. Slike reklamekontrakter er ikke enkel å få, og ofte velger bedriftene sin talsperson basert på en skuespiller suksess i en enkelt film eller skuespillerens generelle lønnsnivå.

Bedriftens mål er å sikre at flest mulig ser produktene deres. Derfor er det viktig for dem at skuespilleren er kjent nok til at folk ønsker å se på vedkommende. Ofte blir reklamen skreddersydd for å passe skuespilleren.

Kvinnelige skuespillere får ofte oppdrag innen skjønnhetsbransjen, slik som sminke og parfyme. En annen stor inntektskilde for skuespillere og kjendiser er å få navnet sitt på forskjellige produkter, altså produktplassering.  Det er mange forskjellige produkter de kan få navnene sine på fra håndklær,  klær til spilleautomater på nettet. En prosentandel av salget går til kjendisen og hvis produktet blir populært så kan dette bli mye penger.

Dessverre så får ikke kvinnelige kjendiser like mange muligheter som mannlige kjendiser til å få navnene sine på produkter. Dette påvirker inntektsmuligheten, samtidig som kjendisen blir mindre synlig i media bildet. Et av de mest omtalte tilfellene av dette er produktlanseringen i forbindelse med Star Wars. Selv om det er svært mange kvinner på rollelisten så har ikke kvinnene fått mye plass på produktlisten.

Det er blitt satt fokus på skjevfordelingen mellom inntektene til de beste mannlige og kvinnelige skuespillerne. Så lenge inntekt blir brukt som en målestokk for suksess så er det viktig at kvinnene får den annerkjennelsen de fortjener og ikke blir oversett grunnet kjønn. Det blir spennende å følge utviklingen og kanskje i fremtiden vil kvinner og menn være på samme liste og få samme muligheter.

Comments are closed.